Nederlandse zoekhonden terug uit Japan

Het team van Stichting Signi Zoekhonden is zondagavond teruggekomen uit Japan. De honden hebben vijftien slachtoffers van de aardbeving en tsunami getraceerd, laat de stichting weten.

Naast de slachtoffers die het team heeft gevonden, hebben de honden tientallen plekken aangewezen waar mogelijk lichamen liggen. Hulpverleners zoeken die later af.

De vier honden en vier medewerkers van de stichting reisden op woensdag 16 maart af naar Japan en opereerden in Ofunato, in het noordoosten van Japan. Het team zou eigenlijk een paar dagen eerder vertrekken, maar stelde het vertrek uit vanwege problemen met de Fukushima Daiichi-kerncentrale.

De stichting laat weten dat de medewerkers en de honden allemaal gezond en wel zijn teruggekeerd. Het team had onder meer een flinke hoeveelheid jodiumpillen mee om de honden en de medewerkers te beschermen tegen mogelijke stralingsrisico's.

Signi Zoekhonden was eerder actief bij onder meer de aardbeving in Haïti, bij de overstromingen in Pakistan en in New Orleans na orkaan Katrina. In Haïti vonden de speurhonden één overlevende onder het puin en hielpen ze honderden doden te bergen.