Coronel: "Clubs moeten wedstrijd sneller staken"

Bij spreekkoren die niet door de beugel kunnen, moeten voetbalclubs sneller besluiten de wedstrijd te staken. Maar daar is wel steun van gemeente, politie en justitie voor nodig, zei Ajax-voorzitter Uri Coronel in het discussieprogramma Buitenhof. Daar werd gesproken over ADO-voetballer Lex Immers, die met supporters 'wij gaan op jodenjacht' had gescandeerd.

Bij bijvoorbeeld antisemitische spreekkoren zou een wedstrijd vaak niet stil worden gelegd omdat dat gelijk een nieuw probleem zou opleveren, namelijk vijftigduizend boze fans in de binnenstad. Daarom zouden politie en gemeente er ook op voorbereid moeten zijn dat een wedstrijd eventueel kan worden stilgelegd.

Auteur van het boek Ajax, The Dutch, The War Simon Kuper wees in de uitzending op de Engelse aanpak die volgens hem goed werkt. Supporters die racistische leuzen roepen krijgen de maandagochtend na de wedstrijd de politie op bezoek, waarna ze tien jaar niet meer welkom zijn in het stadion.

Coronel en Kuper waren het erover eens dat deze aanpak ook in Nederland moet worden ingevoerd. Volgens hen wordt er in Nederland te veel getolereerd en is dat onder meer in het voetbal terug te zien. "Een kind kan ook niet meer met een keppeltje over straat", zei Coronel.

De geuzennaam 'joden, joden' die Ajax-supporters gebruiken, is volgens Coronel niet laakbaar. Hij is niet van plan hier maatregelen tegen te nemen. "Het lukt niet om de supporter ervan te overtuigen dat het gebruik van deze naam uiteindelijk leidt tot reacties van de andere kant."

Het zou wel terecht zijn deze reacties aan te pakken, omdat ze een bevolkingsgroep diep zouden kwetsen. Voorzitter van de Feyenoord Supportersvereniging Eric van Dorp was het hiermee eens. "Niemand voelt zich aangesproken als ze het hebben over kutkakkerlakken. Met joden ligt dat toch anders."