Regeringsgebouwen Syrië in brand gestoken

Demonstranten hebben zaterdag in het zuiden en westen van Syrië gebouwen van de regeringspartij in brand gestoken. Tevens werden auto's en winkels aangevallen en banden in brand gestoken.

Volgens presidentieel adviseur Bouthaina Shaaban vielen betogers in de stad Tafas een politiebureau en kantoren van de Baath-partij aan. De stad ligt een kleine 10 kilometer ten noorden van Daraa, het epicentrum van de demonstraties tegen de Syrische regering. In Latakia, eveneens aan de kust, vielen tientallen mensen gebouwen van de Baath-partij aan, nadat ze deel hadden genomen aan een demonstratie. Twee mensen zouden volgens een regeringsmedewerker door sluipschutters zijn doodgeschoten. Hij ontkende echter dat het leger het vuur zou hebben geopend.

Eerder vandaag liet de Syrische regering zeventig politieke gevangenen vrij. De regering heeft dit de afgelopen week al eerder gedaan in de hoop de onrust in het land te beteugelen, maar dit blijkt tevergeefs te zijn. Zaterdag kwamen opnieuw ruim duizend mensen bijeen in de Al-Omari-moskee in Daraa voor een sit-in-protest. Een vergelijkbaar protest in de moskee werd woensdag hardhandig beëindigd door veiligheidstroepen. Vrijdag wisten de actievoerders de moskee echter weer te bezetten.

Betogers hebben via internet de bevolking opgeroepen deel te nemen aan een vreedzame volksopstand in alle Syrische provincies. Mensen moeten volgens de actievoerders begrafenissen bezoeken en 'niet meer naar huis gaan'.