Japanse regering gispt eigenaar kerncentrale

De Japanse regering heeft zaterdag forse kritiek geleverd op de eigenaar van de Fukushima Daiichi-centrale. Volgens de regering is een aantal ernstige fouten gemaakt. Zo zou de eigenaar, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), medewerkers de centrale in hebben gestuurd zonder beschermende kleding. Ondertussen worden er nog steeds verwoede pogingen gedaan de reactors te koelen.

Regeringswoordvoerder Yukio Edano heeft TEPCO zaterdag opgeroepen transparanter te zijn in de informatievoorziening. Donderdag stuurde het bedrijf twee medewerkers de centrale in. Zij liepen ernstige brandwonden op, nadat ze in aanraking waren gekomen met water dat tienduizend keer radioactiever was dan normaal. "Wij verzoeken TEPCO met klem de regering sneller van informatie te voorzien", aldus Edano.

Het Japanse bureau voor nucleaire veiligheid (NISA) zei dat TEPCO op de hoogte was van het hoge stralingsniveau. Bovendien kregen de medewerkers laarzen mee die slechts tot hun enkels reikten; nauwelijks hoog genoeg om hun benen te beschermen tegen het water. NISA heeft TEPCO gewaarschuwd meer maatregelen te nemen om de veiligheid van de medewerkers te garanderen.

Ook zaterdag deden medewerkers van de kerncentrale hun uiterste best de verontrustende stijging van het stralingsniveau tegen te gaan en zwaar radioactief water uit de centrale te pompen. Het is onduidelijk waar het radioactieve water precies vandaan komt. Er kan straling lekken uit de reactorkern, maar de straling kan ook afkomstig zijn uit leidingen of de opslagbaden voor gebruikte brandstofstaven. Er wordt echter gevreesd dat het reactorvat schade heeft opgelopen.

Daarnaast wordt er in toenemende mate gevreesd voor de corrosieve werking van het zeewater dat wordt gebruikt om de reactors te koelen. Dit kan nog meer schade veroorzaken aan de centrale. TEPCO wil de reactors nu koelen met zoet water en zo snel mogelijk beginnen het radioactieve water af te voeren. De Amerikaanse marine heeft schepen met aan boord in totaal bijna twee miljoen liter zoet water naar de centrale gestuurd.

De situatie bij de kerncentrale blijft onvoorspelbaar, zei Edano. "Het lijkt erop dat we kunnen voorkomen dat de situatie erger wordt, maar nog steeds kunnen we niet optimistisch zijn." Hij voegde daar aan toe dat het nog een 'lange tijd' zal duren voordat een einde aan de crisis in zicht komt.