'Britse grondtroepen al in Libië'

Het Britse leger heeft al honderden militairen van speciale eenheden gestationeerd in Libië. Ze ondersteunen de luchteenheden die het vliegverbod in Libië handhaven. Dat zeggen anonieme officiële bronnen vrijdag in de Britse krant Daily Mail.

De Britse minister van Financiën, George Osborne, heeft herhaaldelijk gezegd geen grondtroepen te sturen. Volgens de bronnen waren echter al voordat de internationale coalitie vorige week zaterdag begon met de handhaving, 250 Britse militairen in het Noord-Afrikaanse land actief. Daar kwamen deze week nog bijna 100 paramilitairen bij. Nog eens 800 mariniers zouden stand-by staan voor hulpoperaties.

Er zou uitdrukkelijk bevel zijn gegeven geen directe gevechten aan te gaan met Libische regeringstroepen. Alleen als er sprake is van levensbedreigende situaties mogen de Britse militairen ingrijpen, aldus Britse legerbronnen. "Ons doel is om op de achtergrond te blijven en gewoon informatie te leveren en de situatie te creëren dat andere machten de doelen kunnen vernietigen", legt een hooggeplaatste legerfunctionaris uit in de krant.

Osborne weerlegde donderdag de zorgen over de kosten van de deelname van de Britten in Libië door te stellen dat de operatie naar schatting enkele tientallen miljoenen ponden ging kosten. De Daily Mail rekent voor dat de kosten in vijf dagen tijd al zeker 29,5 miljoen pond (33,5 miljoen euro) zijn. De kosten van de grondtroepen komen daar nog bovenop.