Fiscus pakt gesjoemel met kassa's aan

De Belastingdienst gaat ondernemers die hun omzet manipuleren met een zogeheten afroommodule op hun kassa aanpakken. Met zo'n module kunnen ze een deel van hun omzet op de kassa aanslaan zonder dat dat voor de fiscus zichtbaar is.

Opsporingsdienst FIOD ontdekte eerder dat een leverancier uit Almere kassa's verkoopt met zo'n afroommodule. Uit onderzoek van de Belastingdienst onder gebruikers van deze kassa's bleek dat 15 procent de omzet afroomt. Bij coffeeshops is dat zelfs een op de drie. Eén coffeeshop bleek jaarlijks een omzet van bijna 1 miljoen euro te verzwijgen.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zegt dat fraudeurs die omzet blijven verzwijgen 'keihard worden aangepakt'. "Ondernemers die sjoemelen met kassa's moeten goed beseffen dat de Belastingdienst deze trucjes kent."

Ondernemers die zich schuldig maken aan het manipuleren van hun omzet riskeren een boete van 100 procent bovenop de belastingaanslag. Als ze vrijwillig aangeven dat ze omzet hebben verzwegen, krijgen ze een minder hoge boete.