'Elektronisch patiëntendossier al operationeel'

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) is al volop in de lucht. Van 8,5 miljoen mensen kunnen al medische gegevens worden uitgewisseld door zorgverleners. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een brief van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) aan de Eerste Kamer, die zeer kritisch over het wetsvoorstel voor een landelijk EPD is.

Al 60 procent van de zorgaanbieders heeft zich volgens de minister vrijwillig aangesloten bij het EPD. Het gaat om de helft van de huisartsenpraktijken, 88 procent van de huisartsenposten en 84 procent van de apotheken. Via het systeem zijn al drie miljoen berichten verstuurd.

Als de Eerste Kamer het wetsvoorstel over het EPD afwijst, worden de zorgverleners volgens Schippers samen verantwoordelijk voor de inrichting en het beheer van het EPD. Het wetsvoorstel regelt namelijk dat de minister de verantwoordelijkheid krijgt.

Een ander nadeel van de huidige situatie is dat het om regionale uitwisselingssystemen gaat. De beveiliging daarvan zou zo lek zijn als een mandje. Ook kan een apotheek in Noord-Rotterdam geen gegevens inzien van een apotheek in Zuid-Rotterdam als dat nodig is.

Sommige Eerste Kamerleden stelden voor patiënten zelf een pas met hun medische gegevens te geven. Schippers ziet dat niet zitten. De zorgverlener kan het consult volgens haar dan niet voorbereiden. Ook kan de patiënt de pas verliezen of de pincode vergeten. Daarnaast kan de patiënt buiten bewustzijn zijn op het moment dat de gegevens juist hard nodig zijn.