President Jemen verliest steun generaals

In Jemen heeft president Ali Abdullah Saleh de steun van een deel van het leger verloren. De machtige brigadegeneraal Ali Mohsen Saleh verklaarde maandag op de televisie het protest tegen de president te steunen.

Kort daarna lieten nog twee generaals weten Mohsen Saleh te zullen volgen, meldde de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Volgens het Franse persbureau AFP betuigen inmiddels tientallen officieren hun steun aan de demonstranten die het aftreden van het staatshoofd eisen.

Mohsen Saleh voert het bevel over de eerste gepantserde divisie. Hij verklaarde zijn troepen in te zullen zetten om de demonstranten te beschermen. Het besluit is een klap voor de president die eerder al de steun van leiders van zijn stam verloor.

"Jemen verkeert vandaag in een allesomvattende en gevaarlijke crisis", aldus de brigadegeneraal. Gebrek aan dialoog en onderdrukking van vreedzaam protest verergeren naar zijn mening de crisis. Omdat het leger het volk moet beschermen, besloot Mohsen Saleh om 'onze vreedzame steun te geven aan de jongerenrevolutie en hun eisen'.

President Jemen verliest steun generaals
President Jemen verliest steun generaals (Foto: ANP)