Druk in Japanse reactor loopt weer op

De druk in kernreactor 3 van de Fukushima Daiichi-centrale is opnieuw opgelopen. Technici in de prefectuur Fukushima bereiden zich voor om radioactieve stoom los te laten om de druk te doen afnemen. Een veiligheidsexpert vindt dat de overheid eerder jodiumpillen had moeten verspreiden.

De overheid waarschuwde zaterdag dat gevaarlijke hoeveelheden radioactiviteit in voedsel zijn gevonden. Uit melk- en spinaziemonsters bleek dat de wettelijke norm tot 120 kilometer afstand van de kerncentrale wordt overschreden.

Een veiligheidsexpert in dienst van de overheid, Kazuma Yokota, zei dat de overheid zich door het ongeluk heeft laten verrassen. Ook zouden de autoriteiten zich te laat hebben gerealiseerd hoe belangrijk het is jodiumpillen te geven aan iedereen in een straal van 20 kilometer rond de reactoren.

Door de pillen neemt de kans op schildklierkanker door straling aanzienlijk af. Volgens Yokota was de explosie bij reactor 3 vorige week genoeg aanleiding om de pillen te verspreiden. Dat besluit werd echter pas drie dagen later genomen.

"We hadden een ramp van deze proporties niet zien aankomen. We hadden niet geoefend op iets dat zo erg is. We moeten toegeven dat we niet volledig voorbereid waren."

Het is niet de eerste keer dat radioactieve stoom wordt vrijgelaten, maar deze keer komt meer straling vrij, waarschuwde de woordvoerder. Sinds de vorige keer is namelijk meer nucleaire brandstof afgebroken.

Ondertussen wordt reactor 4 besproeid met een onbemand voertuig. Ook wordt geprobeerd de koelsystemen weer aan de praat te krijgen. Het is echter niet zeker of dit lukt, zelfs als de stroomvoorziening weer werkt is het de vraag of de koelsystemen niet kapot zijn.

De aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter en de daaropvolgende tsunami hebben meer dan 8100 levens geëist. Ook werden de koelsystemen van de kernreactoren door de aardbeving en de tsunami uitgeschakeld. Meer dan twaalfduizend mensen worden nog vermist en meer dan 452.000 mensen overleven in noodopvanglocaties.