Japan roept hulp in bij koelen kerncentrale

Japan heeft de Verenigde Staten vrijdag om hulp gevraagd bij de inspanningen om de oververhitte kerncentrale Fukushima Daiichi af te koelen. Volgens kabinetswoordvoerder Yukio Edano is er overleg gaande over wat er precies nodig is en wat de VS te bieden heeft. Zo staat er bij de centrale al een brandblusvoertuig van het Amerikaanse leger.

Het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de Japanner Yukiya Amano, zei dat de situatie bij de centrale door het IAEA wordt gezien als een 'uitermate ernstig ongeval'. "Dit is niet iets wat alleen Japan aangaat en de mensen in de hele wereld zouden moeten samenwerken met Japan en de mensen in de rampgebieden." De pogingen om de centrale af te koelen noemde hij 'een race tegen de klok'.

De Amerikaanse nucleaire autoriteiten schatten de situatie in Japan ernstiger in dan hun Japanse tegenhangers in het openbaar laten blijken. De Japanse overheid is niet erg scheutig met het vrijgeven van informatie. In een land waarin de nucleaire industrie er een handje van heeft om problemen op veiligheidsgebied te verzwijgen heeft dit tot veel achterdocht geleid - in Japan en daarbuiten. Doordat na de aardbeving en tsunami van vorige week vrijdag de noodstroomvoorziening van de centrale is uitgevallen, zijn er de zes reactoren problemen ontstaan met de koeling. In het koelbad voor gebruikte splijtstofstaven in zeker één reactor staat te weinig water, waardoor de staven dreigen droog te koken. Als de staven oververhit raken, verspreiden ze meer straling.

Pogingen om vanuit helikopters zeewater over de reactoren uit te storten zijn weer opgegeven. Vrijdagochtend werden de problematische reactoren vanaf de grond besproeid door bluswagens. De exploitant van de kerncentrale, het elektriciteitsbedrijf TEPCO, is bezig een noodkabel aan te leggen om de elektriciteitsvoorziening van het koelsysteem te herstellen. Dat moest donderdagavond voltooid zijn, maar vrijdag liet TEPCO weten nog tien tot vijftien uur nodig te hebben. Dan nog is het de vraag of de koelpompen nog werken.

Tot ver voorbij Tokio, 220 kilometer ten zuiden van de centrale, zijn verhoogde stralingswaarden gemeten, maar alleen in de directe omgeving van de centrale zijn de waarden gevaarlijk. Toch zijn duizenden mensen geëvacueerd en maken de straten in de hoofdstad een doodse indruk, omdat bewoners zijn weggetrokken of binnenshuis blijven.


Japan roept hulp in bij koelen kerncentrale (Foto: Novum)