Veiling erfenis Juliana brengt ruim 5 miljoen op

De veiling van voorwerpen uit de nalatenschap van koningin Juliana heeft ruim 5 miljoen euro opgebracht. Dat is 1,5 miljoen euro meer dan werd verwacht. Alle ruim 1500 zogenoemde lots werden verkocht, meldt veilinghuis Sotheby's donderdagavond.

De veiling ging maandag van start en duurde tot en met donderdag. In totaal gingen tienduizend familiestukken onder de hamer. Niet eerder was zo veel familiebezit van de Oranjes in een keer in de verkoop gegaan.

Volgens Sotheby's regiodirecteur voor Europa en het Midden-Oosten Patrick van Maris hebben bewonderaars van Juliana van over de hele wereld geboden op objecten uit haar nalatenschap. Sotheby's hield de veiling in opdracht van de vier erfgenamen, koningin Beatrix, prinses Irene, prinses Margriet en prinses Christina, de dochters van Juliana.

De geveilde voorwerpen vormen een deel van de nalatenschap van Juliana. Voor de objecten was na een proces van zes jaar geen nieuwe bestemming gevonden. De meeste voorwerpen waren afkomstig uit Paleis Soestdijk. Het ging onder meer om meubilair, servies, porselein en glaswerk, zilver en kunstwerken. Onder de objecten ontdekte het Rijksmuseum nog een meesterwerk: een terracottasculptuur van hofbeeldhouwer Jean-Louis van Geel (1787-1852).

De opbrengst van de veiling gaat naar het Rode Kruis, het prinses Beatrix Fonds, het Natuurcollege en Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours. Algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis Cees Brederveld noemt de opbrengst spectaculair. "Als Rode Kruis zijn we daar ongelooflijk blij mee."

Brederveld zegt dat een belangrijk deel van de opbrengst naar 'stille rampen in de wereld' gaat. "Rampen waar weinig aandacht voor is, maar waar de nood hoog is, zoals de erbarmelijke situatie van de slachtoffers van de aanhoudende gevechten in Ivoorkust."


Veiling erfenis Juliana brengt ruim 5 miljoen op (Foto: Novum)