V-raad stemt om middernacht over Libië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt om middernacht Nederlandse tijd over eventuele militaire actie tegen de Libische leider Moammar Gadhafi. De Franse premier François Fillon liet donderdag weten dat Frankrijk in ieder geval voor de resolutie zal stemmen.

In een interview met de zender France-2 Television zei Fillon dat de tijd dringt en dat de bedreiging die van de Libische leider Moammar Gadhafi uitgaat aantoont hoe dringend het is dat de 'internationale gemeenschap zich mobiliseert'.

De bij de Veiligheidsraad ingediende resolutie keurt 'alle noodzakelijke maatregelen' goed om Libische burgers te beschermen tegen de troepen van Gadhafi.

Frankrijk en Groot-Brittannië zijn enkele van de grootste voorstanders van een vliegverbod boven Libië. De Verenigde Staten is terughoudend. Een vliegverbod betekent dat er in Libië bombardementen moeten worden uitgevoerd om de verkenningsvliegtuigen en piloten te beschermen tegen Libisch luchtafweergeschut, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.