Tibetaan overleden na zelfverbranding

Een Tibetaanse monnik is donderdag overleden nadat hij zichzelf woensdagmiddag op een straat bij een klooster in de plaats Aba in de Chinese provincie Sichuan in brand had gestoken. Politieagenten in uniform en burger snelden toe en doofden de vlammen, maar sloegen en schopten de man ook, zei een Tibetaanse monnik in het Indiase Dharmsala van ooggetuigen te hebben vernomen.

De 21-jarige monnik Phuntsog overleed ruim tien uur later, volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua omdat andere monniken niet wilden dat de politie hem naar het ziekenhuis zou brengen. Dat de monniken protesteerden tegen de behandeling van het slachtoffer liet Xinhua onvermeld.

"De monniken in het Kirti-klooster zoeken altijd manieren om tegen de Chinese heerschappij in Tibet te protesteren", zei de monnik Kusho Tsering in Dharmsala, die uit hetzelfde klooster komt. Volgens activisten en inwoners van Aba was het woensdag drie jaar geleden dat de politie hardhandig een einde maakte aan een grote demonstratie bij het klooster. Aanleiding voor dat protest waren rellen in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa op 14 maart 2008, die aan 22 mensen het leven kostten.