Motie van afkeuring ingediend tegen Hillen

De SP heeft donderdag een motie van afkeuring ingediend tegen minister van Defensie Hans Hillen (CDA). De partij vindt dat hij verkeerd heeft gehandeld in de affaire rondom misstanden bij een marineonderdeel.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt dat Hillen de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd en ten onrechte geen maatregelen heeft genomen tegen twee topambtenaren. "De minister heeft onvoldoende gedaan om het geschonden vertrouwen te herstellen", zei Van Dijk.

De Volkskrant onthulde onlangs dat er misstanden waren bij een marineonderdeel in Den Helder. Hillen had eerder in de Tweede Kamer juist verklaard dat er geen verdere misstanden waren. Dat was naar aanleiding van een ander incident bij de marine.

Hillen verdedigde zich door te zeggen dat hij niet door zijn ambtenaren op de hoogte was gesteld. Zijn hoogste ambtenaar wist van de zaak, maar zou het zijn vergeten. Hillen neemt hem dat echter niet kwalijk.

De Tweede Kamer stemt donderdagmiddag over de motie van afkeuring. De motie is een lichtere variant van een motie van wantrouwen. Als een motie van wantrouwen wordt aangenomen, moet een bewindspersoon vertrekken. Bij een motie van afkeuring hangt dat af van de omstandigheden.