'Intensief volgen veelplegers werkt'

Het achter de broek zitten van de 52 ergste veelplegers in Amsterdam-Zuidoost heeft gewerkt. Het aantal processen verbaal voor overlast en criminaliteit is sinds het opstellen van de lijst met 40 procent gedaald. De gemeente breidt de aanpak uit naar de rest van de stad, dan gaat het om een top 600. Dat blijkt volgens Trouw uit een evaluatie van de gemeente Amsterdam en het stadsdeel.

19 veelplegers konden van de lijst worden geschrapt. Dat betekent dat ze zich het afgelopen jaar hebben gedragen, hulp hebben gezocht, een opleiding hebben gevolgd of aan het werk zijn gegaan. De top 52 werd vorig jaar opgesteld. In juni kregen de veelplegers via een brief te horen dat ze op de lijst staan.

Degenen op de lijst worden intensief gevolgd door politie, justitie, gemeente en hulpverlening. Zodra ze ergens op worden betrapt, worden ze op verschillende manieren aangepakt. Zo zijn 3 uitkeringen stopgezet. Bij 25 veelplegers zijn huisbezoeken afgelegd om na te gaan of ze er wel wonen.

14 veelplegers staan onder toezicht van de reclassering. In 17 gevallen onderzocht de Belastingdienst of dure spullen wel legaal zijn aangeschaft. Bij 3 mannen is een onderzoek ingesteld naar witwaspraktijken.

4 mannen zijn begeleid naar een leer-/werktraject, 4 worden begeleid door jongerenwerk. 4 anderen zitten in een traject van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst.

De evaluatie gaat donderdag naar de stadsdeelraad en op 24 mei naar de Amsterdamse gemeenteraad.