'Leger moet verder zonder tanks'

Nederland krijgt waarschijnlijk een leger zonder tanks. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) is van plan alle tanks weg te bezuinigen, schrijft het AD donderdag op basis van ingewijden. De plannen zouden nog niet definitief zijn, maar de discussies bevinden zich wel in een eindfase.

De landmacht heeft nu ongeveer tachtig Leopardtanks, verdeeld over twee bataljons. Door de flinke bezuinigingen die het kabinet op defensie heeft gepland zouden de bataljons niet meer operationeel te houden zijn.

De tankbataljons dienen oorspronkelijk om Nederland te beschermen tegen een eventuele aanval van communistische landen. Tegenwoordig is het nut van de tanks volgens de krant minder duidelijk. Ze worden nauwelijks ingezet bij missies in het buitenland.

Het verlies aan stootkracht moet worden gecompenseerd met lichtere pantservoertuigen en Apache-gevechtshelikopters. Maar volgens het AD wijzen sommigen erop dat Apaches soms door slecht weer aan de grond moeten blijven. Lichte pantservoertuigen zouden niet op alle terreinen inzetbaar zijn.

Het ministerie zou ook de Couger-helikopters, die voor transport worden gebruikt, weg willen bezuinigen. De kosten van onderhoud moeten worden gedrukt door niet te veel verschillende helikopters te hebben. Verder moet het snijden in de staffuncties geld opleveren. Hillen heeft eerder aangekondigd nog deze maand met een brief met exacte maatregelen te komen.