'Tijdreizen van informatie mogelijk met LHC'

Twee natuurkundigen uit de VS stellen dat de deeltjesversneller van het CERN te Genève, de Large Hadron Collider, informatieoverdracht naar de toekomst of het verleden mogelijk zou kunnen maken.

Met de LHC wordt onder meer gespeurd naar wat in de media vaak 'het God-deeltje' wordt genoemd: het zogenoemde Higgs-boson. Die moet in de versneller gevonden worden door protonen, een van de bouwstenen van atomen, met de lichtsnelheid op elkaar te laten botsen. Vorig jaar doken al aanwijzingen op dat er wellicht meerdere van dit soort deeltjes bestaan. Natuurkundigen Tom Weiler en Chui Man Ho beweren dat bij de vorming van een Higgs-boson een tweede deeltje vrijkomt: de Higgs singlet.

H.G. Wells - The Time MachineDe theorie van de aan de Vanderbilt University werkzame fysici, die naar eigen zeggen wellicht vergezocht is, stelt dat Higgs singlets in een vijfde dimensie in beide tijdsrichtingen kunnen voortbewegen. Causaliteitsprincipes zouden hiermee niet worden geschonden, en tijdreisparadoxen zoals de bekende grootvaderparadox zouden worden vermeden.

De genoemde vijfde dimensie is onderdeel van de snaartheorie, die tien of elf dimensies omvat om verschijnselen rondom subatomaire deeltjes, inclusief zwaartekracht, te verklaren. Het ons bekende universum is volgens deze opvatting een soort weefsel dat als het ware vastzit in de meerdimensionale ruimte-tijd. Bouwstenen zoals moleculen zitten hieraan vastgeplakt, maar de zwaartekracht zou wel in staat zijn om door dimensies heen te bewegen.

De Higgs singlet bevindt zich volgens Weiler en Ho in het domein van zwaartekracht, wat de tijdreiseigenschap mogelijk zou maken. Hun theorie zou worden bevestigd indien de singlets en hun vervalproducten spontaan in de LHC opduiken. Dat zou impliceren dat ze terug in de tijd zijn gereisd en zijn verschenen voordat de botsingen plaatshadden waardoor ze geproduceerd werden.

LHCOmdat alleen dergelijke deeltjes door de tijd kunnen reizen, treden tijdreisparadoxen niet op, menen de wetenschappers. Een mens zou immers niet terug in de tijd kunnen reizen. Ze stellen echter ook dat met controle over de productie van Higgs singlets, informatie naar verleden of toekomst zou kunnen worden gestuurd. Op de mogelijkheid dat iemand een opdracht naar het verleden stuurt om zijn grootvader om te brengen, gaat het tweetal evenwel niet in.