Russen vrezen straling Japan

Wijdverspreide angst dat een wolk met radioactieve deeltjes vanuit Japan richting Russisch grondgebied wordt geblazen, zorgt voor hoofdbrekens bij de Russische autoriteiten. Voor verkopers van mondkapjes, jodium en wodka zijn het echter gouden tijden.

Inwoners van het verre oosten van Rusland slaan onder meer jodium, zeewier en wodka in, producten waarvan zij denken dat het de effecten van straling kan tegengaan. Ook worden veel stralingsmeters verkocht, apparaten waarmee de totale opgenomen hoeveelheid straling kan worden gemeten. Gezondheidsdeskundigen waarschuwen intussen dat overmatige inname van jodium niet alleen nutteloos is, maar ook schadelijk kan zijn.

Er is vooralsnog geen verhoogde straling gemeten en er is weinig gevaar voor het oostelijk deel van Rusland, aldus de autoriteiten. Maar veel Russen vertrouwen de regering op dit gebied niet meer na de kernramp in Tsjernobyl in 1986.

Luchtvaartmaatschappijen zeggen geen tickets meer te hebben voor Russen die naar Moskou of het westen willen reizen. "Sommige mensen gaan over de rooie", zegt Piotr Ladoezjin, een inwoner van Vladivostok. "Het is de oude Sovjetangst voor een nucleaire aanslag." Hij kocht zelf een meter in 2007, kort nadat Noord-Korea zijn nucleaire wapens testte. "Ik voel me veiliger als ik met mijn eigen ogen zie dat de straling normaal is."

Bedrijven proberen een slaatje uit de situatie te slaan, zegt Olga Sjechovtseva, woordvoerster van het ministerie van Noodsituaties. Volgens haar jagen ze mensen opzettelijk angst aan om meer producten te kunnen verkopen.