Leers oogst lof en weerstand in Europa

Gerd Leers (CDA), minister van Immigratie en Asiel, ontmoet bij zijn Europese collega's steun en weerstand voor zijn plannen om de immigratie- en asielregels te verscherpen. Er bestaat 'respect en waardering' voor zijn voorstellen, maar of die allemaal uitvoerbaar zullen blijken is nog maar zeer de vraag.

Onder meer het afsnijden van de zogeheten Europa-route kan wel eens moeilijk worden, legde de Leers woensdag uit. Het kabinet wil dat gezinsmigranten van buiten de EU niet langer de toelatingseisen van lidstaten kunnen omzeilen. Dit vereist aanpassing van Europese wetgeving.

Leers heeft de afgelopen weken met veel collega-ministers gesproken om duidelijk te maken welke kant Nederland op wil met het immigratiebeleid. Het initiatief om hier de discussie over aan te gaan werd positief ontvangen. Maar, zo merkt hij hierbij op, dat betekent niet dat de andere lidstaten alle Nederlandse voorstellen op voorhand onderschrijven.

Nederland is de voorloper van de discussie over een stringenter immigratie- en asielbeleid in Europa. "Ik wil het vuur aanwakkeren in Europa", onderstreepte Leers. Een termijn waarop de eerste successen moeten zijn geboekt kon hij niet geven. "Het is een heel moeizaam en langzaam proces, waar lang, goed en gedegen over gepraat moet worden."

De minister informeert woensdag de Kamer over de voortgang op zijn portefeuille. In het regeerakkoord is afgesproken om de regels voor nieuwkomers aan te scherpen, om zo hun kansen in de Nederlandse samenleving te vergroten en tegelijkertijd de instroom te verkleinen. Dat laatste punt is belangrijk voor gedoogpartner PVV, die een einde wil maken aan wat Geert Wilders 'massa-immigratie' noemt.