Kamer pissig vanwege wc-besluit treinen

De weigering van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) om alle nieuwe stoptreinen van een toilet te voorzien is haar op fikse kritiek in de Kamer komen te staan. SP-Kamerlid Farshid Bashir dreigde met een motie van afkeuring, terwijl Ineke van Gent (GroenLinks), geheel in lijn met het onderwerp, een motie van pissigheid voorstelde.

Schultz maakte maandag bekend dat de 131 Sprinters geen toilet krijgen. Hiermee sloeg ze een motie van de Tweede Kamer in de wind, die haar daartoe had opgeroepen. Bashir, die de motie had ingediend, wees de bewindsvrouw erop dat de Kamer 'niet een of ander lullig adviesraadje is, maar de volksvertegenwoordiging'. Daar heeft de minister moties uit te voeren, beet hij haar toe.

Volens Schultz kost de plaatsing van de toiletten 90 miljoen euro. De Kamer betwijfelt of dit echt wel zo veel moet kosten. Van Gent zei gekscherend dat er zeker 'gouden wc-brillen' op de potten zouden zitten. PVV-Kamerlid Léon de Jong liet weten dat de kosten zo hoog zijn omdat Europese regels voorschijven dat uitwerpselen niet langer op het spoor terecht mogen komen. "Ik stel voor dat de minister lak heeft aan Brussel, en gewoon wc's met een ouderwets gat plaatst."