Celstraf Thaise webmaster voor smaad

Een rechtbank in Thailand heeft dinsdag de eigenaar van een anti-regeringswebsite veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf wegens laster tegen het Thaise koningshuis en schending van de wet computercriminaliteit. De veroordeling is de zoveelste aantasting van de vrijheid van meningsuiting op internet in Thailand.

De rechtbank veroordeelde Thanthawut Taweewarodomkul tot tien jaar gevangenis wegens laster tegen de monarchie. Daar bovenop kreeg hij nog drie jaar voor het overtreden van de ruim gedefinieerde wet computercriminaliteit. Thanthawut zegt onschuldig te zijn.

De 38-jarige man leidde een website gelieerd aan de anti-regeringsbeweging 'de roodhemden'. Protesten van de roodhemden werden vorig jaar op brute wijze neergeslagen door het Thaise leger. Bij het geweld kwamen 91 mensen om het leven en raakten 1400 mensen gewond.

De Thaise grondwet garandeert de vrijheid van meningsuiting, maar de overheid heeft duizenden websites geblokkeerd die zij beschouwt als 'subversief'. De regering zegt dat de bescherming van de monarchie de absolute prioriteit heeft.

De in 2007 ingevoerde Wet Computer Criminaliteit is gericht op hacken en andere internetcriminaliteit, maar wordt ook gebruikt om informatie te weren die tot paniek kan leiden of wordt beschouwd als schadelijk voor de binnenlandse veiligheid. De straf voor het overtreden van de wet kan oplopen tot vijf jaar gevangenis en een boete van ruim 2300 euro.

De wet tegen laster tegen het koningshuis schrijft een straf van drie tot vijftien jaar voor voor 'eenieder die de koning, de koningin, de troonopvolger of de regent belastert, beledigt of bedreigt'. Volgens critici wordt de wet vooral gebruikt om politieke tegenstanders te straffen aangezien bijna elke kritische opmerking over het koningshuis gezien kan worden als een aanval op de monarchie.

De gebrekkige gezondheid van de 83-jarige koning Bhumibol Adulyadej en de zorg over zijn opvolging hebben de afgelopen jaren geleid tot een toenemende gevoeligheid voor kritiek op het koningshuis. Aan de andere kant heeft de felle tegenstelling tussen de politieke partijen in het land geleid tot ongekende kritiek op de instituties in het land, waaronder het koningshuis.

Thailands reputatie op het gebied van de vrijheid van meningsuiting heeft de afgelopen jaren een flinke deuk opgelopen. Opeenvolgende regeringen hebben steeds meer geprobeerd politieke oppositie te onderdrukken. In de persvrijheidsindex van de organisatie Verslaggevers zonder Grenzen is Thailand sinds 2002 van de 65e plaats naar de 153e plaats gedaald.