Speciale infolijn voor hoerenloper

Hoerenlopers moeten zelf nagaan of de prostituee die zij bezoeken wel geregistreerd is. Zij kunnen een speciaal nummer bellen om te informeren of de prostituee legaal werkt. Dat liet minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten de Tweede Kamer dinsdag weten.

Al eerder maakte de minister bekend dat alle prostituees zich moeten registeren. Zo wil hij beter zicht krijgen op de seksbranche en misstanden aanpakken. Het bezoeken van prostituees die illegaal werken of minderjarig zijn wordt strafbaar.

Doordat de zogenoemde peespas, waarmee vrouwen konden aantonen dat ze geregistreerd stonden, uit de plannen van Opstelten geschrapt werd, bleef de vraag hoe mannen erachter konden komen of een prostituee wel legaal werkt. De oplossing hiervoor ligt volgens de minister onder meer in het telefoonnummer dat hoerenlopers kunnen bellen.

Niet alle Kamerfracties vonden dit een verstandig plan. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi stelde dat hij de mininister 'nog nooit zo wereldvreemd had gezien'. "Ik zie de knetterstonede en dronken hordes toeristen in Amsterdam al massaal telefoneren voor ze naarbinnen gaan", merkte hij cynisch op.