Kabinet vindt Kunduz nog steeds veilig

Het kabinet blijft erbij dat de Afghaanse provincie Kunduz veilig genoeg is voor een nieuwe Nederlandse missie, ondanks een recente serie aanslagen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

SP-Kamerlid Harry van Bommel had Rosenthal naar de Kamer geroepen in verband met de aanslagen die de laatste tijd in Kunduz zijn gepleegd. Volgens Van Bommel is het dermate onveilig geworden dat praktijktraining voor agenten in opleiding onmogelijk is. Daarom moet de trainingsmissie worden afgeblazen, stelde hij.

"We hebben nooit gezegd dat er in Kunduz geen risico's zijn", zei Rosenthal. "Kunduz is nog altijd relatief veilig." Rosenthal heeft er vertrouwen in dat praktijktraining mogelijk blijft. "Op basis van dreigingsanalyses wordt telkens besloten of de politietrainers binnen de poort moeten blijven of niet."

Maandag kwamen bij een zelfmoordaanslag op een recruteringscentrum tientallen mensen om. Vorige week werd de politiecommandant vermoord. Bij een andere recente aanslag vielen 31 doden.


Kabinet vindt Kunduz nog steeds veilig (Foto: Novum)