Hillen en Rosenthal minst populair

Van alle bewindslieden zijn minister van Defensie Hans Hillen (CDA) en Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) het minst populair. Ten opzichte van november boeten beide ministers flink aan populariteit in. Veruit de beste score behaalt premier Mark Rutte (VVD). Dat blijkt zondag uit een opiniepeiling van Maurice de Hond.

Hielden een maand na het aantreden van het kabinet de voor- en tegenstanders van Hillen en Rosenthal elkaar nog redelijk in evenwicht, nu slaat de weegschaal door in het nadeel van de beide ministers. Samen met minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) bungelen ze onder aan de lijst van De Hond. Onder de kiezers van de regeringspartijen doen ze het duidelijk slechter dan de andere ministers.

De steun voor premier Rutte blijft hoog. Behalve onder de aanhangers van zijn eigen VVD doet hij het erg goed bij kiezers van het CDA, de PVV en D66. Maar ook bij de kiezers van de PvdA, SP en GroenLinks doet hij het redelijk.

Daarnaast ligt vooral minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) goed bij de kiezer. Hij kan niet alleen op veel steun rekenen binnen zijn eigen CDA-achterban, maar ook onder kiezers van VVD en D66. Hij is ook de enige bewindspersoon die de steun krijgt van een meerderheid van de PvdA-kiezers. Zij hebben over de hele linie het negatiefste oordeel over de bewindslieden van het kabinet.

De steun voor het kabinet als geheel is ten opzichte van vorige week onveranderd. Het kabinet van VVD en CDA zou, met de gedoogsteun van de PVV, kunnen rekenen op 74 zetels in de Tweede Kamer. Dat is 2 zetels minder dan de huidige 76 zetels.

Het negatieve oordeel over Hillen volgt op een week waarin zijn ministerie veel in het nieuws was. Aan het begin van de week zorgde een integriteitsschandaal bij CAMS-Force Vision, een onderdeel dat software ontwikkelt voor de marine, voor nieuws. Ook door de mislukte evacuatie van een Nederlandse staatsburger uit Libië, waarbij de bemanning van een marinehelikopter gevangen werd genomen, stond het departement in de schijnwerpers.