Japan: Meltdown dreigt bij tweede kernreactor

Bij een tweede reactor in Japan wordt met man en macht geprobeerd een gedeeltelijke meltdown te voorkomen. De Japanse autoriteiten meldden zondag dat het 'heel goed mogelijk' is dat het misgaat.

Het gaat om reactor nummer 3 van de Fukushima Daiichi kerncentrale. Meer dan 170.000 mensen in een straal van 20 kilometer hebben het bevel gekregen de omgeving van de kerncentrale in de buurt van Iwaki te verlaten.

Bij reactor nummer 3 werd zondag radioactieve stoom vrijgelaten terwijl water naar binnen werd gepompt in een poging de druk en de temperatuur te verlagen. De stralingsniveaus overschreden even de wettelijke limiet, maar zouden sindsdien flink zijn afgenomen.

De kernreactoren kampen door de aardbeving en de daarop volgende tsunami van afgelopen vrijdag met grote problemen. De elektriciteit is uitgevallen, waardoor de koeling ook uitviel. De noodaggregaten werken ook niet.

"Omdat het in de reactor gebeurt, kunnen we niet precies zien wat er aan de hand is. Maar bij de maatregelen die we nemen gaan we uit van een gedeeltelijke meltdown", zei regeringswoordvoerder Yukio Edano.

De regering neemt aan dat de natuurramp zelf mogelijk veel meer dan duizend levens heeft geëist. Het officiële dodental staat nu op 763, maar zeker tienduizend mensen worden nog vermist.

Zaterdag stortten bij een explosie enkele veiligheidsmuren van reactor nummer 1 bij Fukushima in. Medewerkers probeerden wanhopig overhitting en een meltdown te voorkomen. Inmiddels zou het gelukt zijn reactor nummer 1 te koelen door zeewater naar binnen te pompen. Edano hoopt dat de problemen hiermee onder controle zijn.

De overheid heeft het aantal militairen dat voor reddings- en zoekacties wordt ingezet verdubbeld van 51.000 naar ongeveer 100.000. Teams zoeken langs de honderden kilometers lange kust naar vermisten. Duizenden hongerige overlevenden dromden in donkere noodopvanglocaties samen. Veel opvangcentra zijn afgesneden van reddingswerkers en andere hulp.

Zeker een miljoen huishoudens hebben geen water meer sinds de aardbeving toesloeg. Ongeveer 2,5 miljoen huishoudens zitten zonder stroom. Japan wordt ook nog geteisterd door naschokken. Zaterdag waren er acht met een kracht van 6,0 of hoger op de schaal van Richter. Zondag (Nederlandse tijd) al drie. Enkele gebouwen in de hoofdstad Tokio schudden op hun grondvesten, maar er zijn geen meldingen van gewonden of schade.


Meltdown dreigt bij tweede kernreactor (Foto: Novum)