Poging tot bevrijding gegijzelde Denen mislukt

Een poging een Deense familie, die twee weken geleden werd gegijzeld door Somalische piraten, te bevrijden is jammerlijk mislukt. Militairen uit het semi-autonome Puntland, de noordelijke regio van Somalië, liepen in een hinderlaag.

Een van de piraten, Bile Hussein, verklaarde dat de militairen het dorp Hul Anod, waar de vijf Denen en hun twee bemanningsleden worden vastgehouden, wilden omsingelen. De aanval van de militairen werd echter afgeslagen. Enkele militairen werden gedood en een aantal anderen werd gevangen genomen. Precieze aantallen noemde Hussein niet. Volgens hem is tevens een aantal trucks van de aanvallers in brand gestoken. De rest van de militairen zou op de vlucht zijn geslagen. "De gijzelaars zijn veilig en nog steeds in onze handen", zei hij.

Een anonieme veiligheidsmedewerker uit Nairobi bevestigde het incident. Volgens hem werden de troepen aangevallen terwijl zij op weg waren het Deense gezin te bevrijden. Een regeringsmedewerker van Puntland zei dat vijf militairen zijn gedood en enkele trucks in brand zijn gestoken. De militairen hebben zich teruggetrokken.

Het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken wil bij monde van woordvoerder Folmer Jensen niet officieel reageren 'omdat wij geen enkele informatie hebben over deze situatie'.

De familie Johansen en hun bemanningsleden werden twee weken geleden gekidnapt voor de kust van Somalië. Ze voeren daar ondanks waarschuwingen van enkele landen die in de wateren rond Somalië enige bescherming trachten te bieden.

Eerder hebben de piraten die de Deense familie vasthouden gezegd de gijzelaars om te brengen als er een poging wordt gedaan ze te bevrijden.

Enkele weken geleden probeerde een groep Amerikaanse mariniers in hetzelfde gebied vier gegijzelde Amerikanen te bevrijden. Toen ze de gijzelaars vonden, bleken ze te zijn gedood.