Uitgewezen ouder mag via Europees kind toch blijven

Ouders uit het buitenland die zijn bevolen een land te verlaten kunnen toch nog een verblijfsvergunning afdwingen als hun kind een burger van de Europese Unie is. Dat volgt uit een uitspraak die het Europees Hof van Justitie dinsdag heeft gedaan over een zaak in België. De uitspraak geldt ook in Nederland.

Ruiz Zambrano en zijn echtgenote, allebei uit Colombia, hadden asiel in België aangevraagd vanwege de burgeroorlog in hun thuisland. Het asiel werd echter geweigerd. Terwijl hun zaak nog liep, kreeg het stel twee kinderen.

Ze gaven de kinderen niet aan bij de ambassade van hun land, maar gingen naar de gemeente. Zo speelden ze het klaar dat de kinderen de Belgische nationaliteit kregen. De ouders vroegen de Belgische autoriteiten vervolgens hen een verblijfsvergunning te geven, met een beroep op de Belgische nationaliteit van hun kinderen.

Volgens België waren de ouders echter expres niet naar de ambassade gestapt in de hoop dat ze een verblijfsvergunning zouden krijgen. Zambrano stapte naar de rechter. Die vroeg het Europees Hof om advies.

Het hof zegt dat de ouders alleen voor hun kinderen kunnen zorgen als ze in België mogen blijven. Het Europees recht staat volgens het hof niet toe dat een EU-land een ouder van een jong kind dat EU-burger is, verbiedt in dezelfde lidstaat te verblijven. Ook mag België hem geen werkvergunning weigeren, want dat zou het kind benadelen.

Een woordvoerder van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) kan niet direct zeggen wat voor gevolgen de uitspraak voor Nederland heeft. "Bij ons geldt ook dat een nieuw stateloos kind automatisch de Nederlandse nationaliteit krijgt, maar stateloosheid is iets anders dan niet weten waar de ouders van een kind vandaan komen."

De uitspraak wordt onderzocht en als er vraag naar is wordt een brief met uitleg naar de Tweede Kamer gestuurd. "Maar dit zijn ingewikkelde zaken. Die brief zal er niet binnen een week zijn."