'Een op vijf aangiften zedenmisdrijven vals'

Een op de vijf aangiften van verkrachting of aanranding van minderjarige meisjes is vermoedelijk vals. De verhalen die ze vertellen blijken na politieonderzoek niet te kloppen, concludeert Bureau Beke in een onderzoek waar de Volkskrant dinsdag over schrijft.

Van de meisjes van 12 tot 18 die aangifte van een zedenmisdrijf willen doen, haakt ongeveer de helft af na het eerste gesprek waarin de politie hen vertelt dat het doen van een valse aangifte strafbaar is. Toch zetten veel meisjes met een verzonnen verhaal hun aangifte dan nog door.

Dat is nadelig voor drie partijen. De echte slachtoffers van zedenmisdrijven lopen hierdoor het risico dat ze minder snel worden geloofd. De onterecht beschuldigden worden geregistreerd als verdachte van een misdrijf, waardoor het voor hen moeilijker kan worden een Verklaring Omtrent het Gedrag te krijgen, wat bijvoorbeeld nodig is om leraar te worden. De politie is tot slot tijd kwijt

De onderzoekers hebben alleen aangiften als vals bestempeld als de aangeefster later heeft toegegeven dat ze heeft gelogen. "Als ze eenmaal hebben gezegd dat ze zijn verkracht, zijn ze moeilijk van hun verhaal te brengen", zegt criminoloog Anton van Wijk van het bureau in de krant.

Een echte aangifte wordt volgens rechercheurs die het bureau ondervroeg vaak vrij snel na het misdrijf gedaan. Bij een valse aangifte heeft het meisje vaak lang gewacht, kan ze niet vertellen welke seksuele handelingen zijn gepleegd en in welke volgorde en voegt ze steeds nieuwe, vaak extremere, details toe.

Het komt veel voor dat meisjes een aanranding verzinnen als smoes dat ze niet op tijd op school of thuis waren. Sommige meisjes doen een valse aangifte om aandacht te krijgen. Anderen willen wraak nemen. Ook komt het voor dat meisjes bang zijn dat hun vriend hoort dat ze vrijwillig seks met een ander hebben gehad.

Van Wijk erkent in de krant dat het lastig is om tegen een meisje te zeggen dat ze liegt, omdat er toch altijd een kleine kans is dat ze echt slachtoffer is. Toch zou de politie deze zaken moeten uitzoeken tot kan worden geconcludeerd of een aangifte vals of niet vals is.