'IGZ greep niet in bij falende chirurg'

Een blunderende vaatchirurg met een alcoholprobleem kon jarenlang ongehinderd zijn gang gaan terwijl de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op de hoogte was van zijn falen. De vaatarts werd bij ziekenhuizen in Venlo en Winschoten weggestuurd, maar de inspectie nam geen maatregelen tegen hem, meldt het VPRO-onderzoeksprogramma Argos.

In de twee Nederlandse ziekenhuizen waar de arts tussen 2002 en 2007 werkte, traden bij zeker veertien patiënten van de chirurg zeer ernstige complicaties op, waarvan een aantal met dodelijke afloop. In het dossier over de arts wordt hij volgens Argos omschreven als 'macho' en 'cowboy'.

Ook staat in het dossier dat de arts het leuk vond om bij operaties met bloed besmeurd te raken. Het Viecuri-ziekenhuis in Venlo en het St. Lucas in Winschoten meldden dat patiënten op de operatietafel bij de chirurg extreem veel bloed verloren. Sommige patiënten moesten risicovolle heroperaties ondergaan of moesten uiteindelijk een been laten afzetten.

Een inspecteur van de IGZ vertelt in de uitzending dat er een grondig onderzoek naar de falende arts was gedaan, maar dat een spoedtuchtklacht tegen hem door de baas van de inspectie in 2008 van tafel werd geveegd. Het onderzoek loopt nu nog en de inspecteur die de klacht indiende werd later ontslagen.

De arts week uit naar Schotland waar hij, ondanks twee schorsingen door de Britse gezondheidsautoriteiten, nog actief is in Aberdeen.

De IGZ erkent in de uitzending dat het niet hoort dat het onderzoek al zo lang duurt. De inspectie verontschuldigt zich en zegt bij een terugkeer van de arts naar Nederland opnieuw af te wegen of maatregelen nodig zijn.

Update 12.53 uur
Argos meldt op hun website dat het IGZ dreigt met een strafzaak tegen de voormalig inspecteur, J., die het dossier of informatie daaruit aan het programma zou hebben gelekt. Dit vanwege schending van zijn beroepsgeheim, aldus de IGZ in een e-mail aan de inspecteur. "De inspectie zal indien dit vermoeden door de uitzending bevestigd wordt aangifte overwegen bij het OM van die schending van de ambtseed/-belofte."

"Naar aanleiding van uw aankondiging op de site van Argos hebben wij ernstig het vermoeden dat de heer J. bij de verstrekking van informatie aan Argos ter voorbereiding van de uitzending van 5 maart gebruik heeft gemaakt, dan wel in de uitzending gebruik gaat maken, van informatie waarvan hij kennis heeft genomen gedurende zijn dienstverband bij de inspectie en waarvan hij het vertrouwelijk karakter moet inzien. Wij hebben hem medegedeeld dat de inspectie dit handelen niet tolereert, waarbij wij hem aansprakelijk zullen houden voor eventuele gevolgen hiervan. Ik wijs u er op dat u bij eventueel gebruik van medische informatie van patiënten zonder toestemming van die patiënt inbreuk maakt op de privacy van de patiënt. Ik verzoek u zorgvuldig om te gaan met die medische informatie", zo mailt IGZ aan Argos voor de uitzending waarin J. zijn verhaal zal doen.

De e-mails zijn hier te zien. Ook is via deze link de uitzending te beluisteren.

Update 14.22 uur
De gezondheidsraad in Schotland is 'not amused' met het feit dat het onderzoek naar arts Robert Johan H. in Nederland nog niet is afgerond en er dus ook geen conclusies uit getrokken mogen worden. Arts H. is na een langdurige schorsing in Aberdeen onder medisch toezicht geplaatst, maar mag nog wel zijn beroep uitoefenen.

In de uitzending van Argos noemt VVD-Kamerlid Helma Lodders de situatie 'onbegrijpelijk'. Ze geeft aan de reportage heel schokkend te vinden en met kippenvel op de armen te hebben geluisterd. Lodders heeft aangegeven dat ze vragen aan de minister over de kwestie heeft aangekondigd.

Lodders wil verder pleiten voor een Europees register waardoor artsen die naar het buitenland gaan ook daar geen fouten kunnen maken, mits de arts in Nederland een tuchtuitspraak heeft gekregen. Lodders wil verder van de IGZ weten waarom het onderzoek nog niet is afgerond. Het onderzoek moet uitwijzen of er voldoende aanleiding is voor een tuchtzaak.

De ontslagen inspecteur L. heeft in de uitzending van Argos aangegeven perplex te zijn dat de IGZ nog steeds geen rapport af heeft gerond. Oud-collega's en rechtsgeleerden snappen er ook niks van aangezien de fouten van arts H. zonder enige twijfel aanleiding zouden vormen voor een tuchtzaak.

In eerste instantie werd de arts ontslagen in Venlo nadat zijn alcoholprobleem bekend werd en hij meerdere grote fouten heeft gemaakt, waaronder het opereren van een slagader bij een 20-jarige vrouw terwijl een andere ader moest worden geopereerd. Inspecteur De Wit van het IGZ heeft toen al gepleit voor het extra in de gaten houden van de chirurg, omdat de kans op herhaling in een soortgelijke setting groot zou zijn.

De conclusie van De Wit bleek te kloppen, want in Winschoten maakte de arts ook fout na fout en ook het verzoek van inspecteur L. tot een spoedtuchtzaak werd door de inspecteur-generaal van het IGZ van tafel geveegd. De chirurg schoot onder andere nietjes in benen om verdovingen te testen, zo meldden oud-collega's van arts Robert Johan H. Een vrouw die kanker had en geen morfine meer zou mogen worden toegediend, gaf H. toch morfine, omdat hij had besloten dat de vrouw terminaal was, waarop zij kwam te overlijden. Of deze vrouw inderdaad een terminale vorm van kanker zou hebben is niet meer na te gaan, maar in ieder geval niet onderzocht door de vaatchirurg.