Reuring door privébezoek Beatrix in Oman

Een bezoek van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan Oman heeft opnieuw voor politieke discussie gezorgd. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken schreef vrijdag aan de Tweede Kamer dat de koninklijke familie dinsdagavond op bezoek gaat bij sultan Qaboos bin Said al-Said voor een privédiner. "In het kader van het goede overleg tussen Oman en Nederland is ingegaan op een persoonlijke invitatie van de sultan"', aldus de bewindsman.

Bij diverse partijen leidde dit tot verontwaardiging. De Tweede Kamer had eerder juist aangedrongen op uitstel van het staatsbezoek aan Oman. Partijen vonden het niet verstandig een land te bezoeken waar het onrustig is. Er is in het land al enkele keren geprotesteerd tegen het bewind van Qaboos, ook in steden die de Oranjes zouden bezoeken.

De Kamer reageerde nog instemmend toen eerder in de week bekend werd dat het bezoek is uitgesteld. Nederland en Oman 'zijn tot de conclusie gekomen dat de huidige ontwikkelingen thans alle aandacht vragen en dat het bezoek daarom beter later kan worden afgelegd', luidde de verklaring. "Een verstandig besluit", reageerde PvdA-Kamerlid Frans Timmermans toen.

"Een onverstandig besluit", zei dezelfde Timmermans vrijdag. "Het kunstmatige onderscheid tussen openbaar en privé klinkt niet heel overtuigend." Nederland neemt volgens hem een risico door de uitnodiging van de sultan aan te nemen. "De koningin wordt nu misschien onbedoeld en ongewild onderdeel van een politieke discussie in Oman."

PVV-leider Geert Wilders noemde de beslissing tegenover RTL Nieuws 'onverstandig' en GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent sprak van een 'rommelig en discutabel' besluit om toch naar Oman te gaan. "Het kan worden uitgelegd als steun aan de sultan." Politiek is keuzes maken, zegt ze. "Als je dan een keuze maakt, moet je er ook voor staan." Zij zal voor dinsdag een spoeddebat aanvragen met Rosenthal en premier Mark Rutte.

Rutte zei na afloop van de ministerraad dat het uitstel van het staatsbezoek volgens sommigen ook uitgelegd zou kunnen worden als het innemen van een standpunt over de situatie in Oman. Met het aannemen van de uitnodiging van de sultan kan dit beeld in dat geval dan weer een beetje worden rechtgezet, zei de premier. Overigens was dit niet de reden om op de uitnodiging in te gaan.

Rutte besprak de kwestie uitvoerig met de koningin. De conclusie was dat het 'heel verstandig' zou zijn om op de persoonlijke uitnodiging van de sultan in te gaan. De Tweede Kamer mag daar van vinden wat ze wil, aldus Rutte, maar het is een kwestie van de koningin en hem en er verandert niks meer aan.

Beatrix, Willem-Alexander en Máxima zouden van zondag tot en met dinsdag een staatsbezoek brengen aan Oman. Aansluitend brengen ze op woensdag en donderdag een bezoek aan de nabijgelegen oliestaat Qatar. Dit bezoek aan Qatar gaat door zoals gepland.

Reuring door privébezoek Beatrix in Oman
Reuring door privébezoek Beatrix in Oman (Foto: ANP)