'Denen zullen gedood worden bij reddingspoging'

Het Deense gezin wiens zeilboot vorige week donderdag gekaapt werd zal vermoord worden als er een reddingspoging ondernomen wordt. Dat heeft een Somalische piraat dinsdag gezegd.

De piraat, Abdullahi Mohamed, zegt dat hij banden heeft met de bende die het Deense stel en hun drie kinderen gevangen houdt. De kinderen zijn tussen de 12 en 16 jaar oud. Mohamed heeft in het verleden eerder betrouwbare informatie over kapingen gegeven.

De meeste kapingen voor de kust van Oost-Afrika betreffen koopvaardijschepen. Piraten gijzelen zelden gezinnen met kinderen. De zeilboot met de Denen werd donderdag door piraten gekaapt. Naast het gezin waren er nog twee Deense bemanningsleden aan boord.

Enkele dagen voor de kaping heeft de familie een verhaal geplaatst op hun reisblog waarin ze vertelden dagelijks contact te hebben met instanties die strijden tegen piraterij en een plan te hebben voor het geval ze aangevallen zouden worden door piraten. De familie was zich bewust van een Amerikaans jacht dat eerder gekaapt was. "Natuurlijk hebben we het daar over gehad, maar dit is duizenden kilometers daar vandaan en de zee die we bevaren is even groot als Europa." Twee dagen na deze post op het blog zijn de vier Amerikanen vermoord. De tocht van het Deense gezin zou onder andere door de Golf van Aden gaan, een van de gevaarlijkste waterwegen ter wereld wat betreft piraterij.

Volgens Mohamed wordt op het moment door de piraten besproken hoeveel losgeld er voor het Deense gezin geëist zal worden. In november kwam een Brits stel vrij na meer dan een jaar gevangenschap. Er is nooit meegedeeld hoeveel er voor hen is betaald, maar de schattingen liggen rond de 700.000 euro.