'Pedo kan na straf werken met kinderen'

Veroordeelde pedofielen kunnen na het uitzitten van hun straf vaak ongehinderd met kinderen blijven werken. Ook artsen en psychologen die zich aan een patiënt hebben vergrepen kunnen vaak zonder problemen elders aan de slag. Dat blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het Ministerie van Veiligheid en Justitie WODC, schrijft het AD dinsdag.

Rechters en officieren van justitie drongen tussen 1995 en 2008 in slechts 123 gedocumenteerde strafzaken aan op een beroepsverbod. Niet alle zaken worden gedocumenteerd, dus het werkelijke aantal zal iets hoger liggen. Maar volgens onderzoekster en rechter Marijke Malsch het dit sowieso in veel meer zaken kunnen worden gedaan. Ze concludeert dat er niet veel aandacht binnen justitie is voor de zogeheten ontzeggingen. Het gaat hier om fraudezaken maar meestal misbruikzaken van veelal leraren die zich hebben vergrepen aan kinderen, maar ook om therapeuten, psychologen, fysiotherapeuten en artsen die patiënten misbruikten.

Als een beroepsverbod wordt opgelegd, zijn er nauwelijks middelen om te controleren of de veroordeelde zich aan het verbod houdt. Werkgevers zouden niet altijd nagaan wat een nieuwe kracht in het verleden heeft uitgespookt.

"Er lijkt simpelweg geen aandacht te zijn voor de mogelijkheden om personen te weren van de plekken waar zij in de fout zijn gegaan", zegt Malsch in de krant. Rechters en aanklagers zouden niet goed weten wat de verboden precies betekenen en of zij die kunnen opleggen.

Ook wordt nauwelijks gebruikgemaakt van de mogelijkheid om reclassering in te schakelen. "Therapeuten gaan elders aan de slag met een ander bordje op de deur", stelt Malsch.

Ook zouden scholen niet genoeg navraag doen bij sollicitaties. Zo zou niet altijd een Verklaring Omtrent het Gedrag worden geëist. Dat is wettelijk wel verplicht.