Onderzoekers zien weinig verschil tussen omroepen

De Nederlandse actualiteitenprogramma's trekken allemaal sterk naar het midden en onderscheiden zich nog maar weinig van elkaar. De vraag is in hoeverre Nederland zit te wachten op een groot aantal actualiteitenprogramma's die allemaal dezelfde mix hebben, concludeert de Nederlandse Nieuwsmonitor.

De traditioneel linkse programma's zijn volgens het wetenschappelijk instituut dat de media analyseert naar rechts getrokken. De rechtse programma's juist naar links. Inhoudelijk zouden de programma's vooral overeenkomsten vertonen.

Het verschil zit hem volgens de onderzoekers vooral in de vorm waarin het nieuws wordt gebracht. "Het meest opvallende verschil is te vinden in PowNews. Daar zijn de journalisten sterk gericht op nieuws rond conflicten en oordelen er zelf ook lustig op los." De overlap tussen de programma's werd nog groter bij de vorming van het nieuwe kabinet en grote misdrijven of schandalen.

De onderzoekers rangschikten de omroepen van links naar rechts, waarbij -1 uiterst links is en +1 uiterst rechts. Op die schaal scoorde het meest linkse programma Uitgesproken Vara -0,09. Dat komt neer op een tikkeltje links van het midden. Het meest rechts programma, Uitgesproken EO, zit met +0.19 een tikkeltje rechts van het midden.

Ook op de schaal van conservatief naar progressief zit iedereen rond het midden, waarbij Uitgesproken WNL volgens de onderzoekers het meest progressieve programma is. Vorig jaar werden twee nieuwe 'rechtse' omroepen gelanceerd: Powned (voortgekomen uit weblog geenstijl.nl) en WNL (uit De Telegraaf). "Is de nieuwe wind door Hilversum mislukt?", vraagt het instituut zich af.

Ook werpen de onderzoekers de vraag op of het wenselijk is dat iedere politieke stroming wordt vertegenwoordigd met een eigen televisieprogramma. Als dat niet de bedoeling is, kan volgens hen direct de vraag worden gesteld in hoeverre Nederland behoefte heeft aan een groot aantal actualiteitenprogramma's die ieder voor zich alle partijen aan het woord laten, waardoor uiteindelijk het enige verschil in de presentatie zit.

Van een linkse of rechtse kerk in Hilversum kan volgens het instituut in ieder geval niet worden gesproken.