Proef anoniem solliciteren heeft averechts effect

De proef met anoniem solliciteren in de gemeente Alphen aan den Rijn is mislukt. De effecten op de beleving van allochtone sollicitanten zijn minimaal. Het heeft zelfs een averechts effect. De gemeente stopt daarom met de aanpak, heeft Alphen aan den Rijn bekendgemaakt.

Alphen aan den Rijn anonimiseerde tussen oktober 2009 en oktober vorig jaar alle curricula vitae en brieven van sollicitanten. De gemeente wilde de drempel voor allochtone kandidaten hiermee verlagen en het gevoel bij ze wegnemen dat hun herkomst van invloed zou zijn op de procedure.

In de proefperiode reageerden 376 kandidaten op een vacature. Van hen hebben er 165 meegewerkt aan een evaluatie van de proef. Van de allochtone sollicitanten gaf 72 procent aan te denken dat de proef weliswaar bij andere allochtonen ertoe leidt te solliciteren, maar dat het voor henzelf vrijwel geen aanleiding geeft op een baan te reageren.

Daarbij had de proef een ongewild effect. Ongeveer twintig kandidaten dachten dat discriminatie de aanleiding ervoor was.