'Pensioenfondsen investeren in wapenhandel Libië'

Zes grote Nederlandse pensioenfondsen investeren in bedrijven die wapens leveren aan Libië. In totaal gaat het om aandelen en obligaties ter waarde van 350 miljoen euro. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond, dat het economisch onderzoeksbureau Profundo opdracht heeft gegeven tot een onderzoek.

Het onderzoek heeft zich beperkt tot de tien grootste pensioenfondsen. Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), het Pensioenfonds voor de bouw (Bpf Bouw), Pensioenfonds metaal en techniek (PMT), Pensioenfonds voor de Grafische bedrijven (PGB), het Spoorwegpensioenfonds en het Pensioenfonds Metalektro (PME) zouden investeren in bedrijven die wapens leveren aan het door onlusten geteisterde land.

De pensioenfondsen hebben aandelen en obligaties van de buitenlandse bedrijven BAE Systems, EADS en Finmeccanica. Deze bedrijven verkopen in het zakelijke samenwerkingsverband MBDA wapens. De afgelopen vijf jaar verkocht MBDA onder meer raketten en helikopters aan het regime Gadhafi.

Het zou vooral gaan om aandelen. Zo heeft het ABP voor in totaal 156 miljoen euro belegd, Bpf Bouw 19,9 miljoen euro en PGB voor 2,5 miljoen euro. Van PMT, Spoorwegpf en PME is alleen bekend dat zij beleggen in de bedrijven die wapens verkopen maar niet voor hoeveel. ABP heeft daarnaast voor 166 miljoen euro obligaties uitstaan en PGB voor 5,7 miljoen euro.

In een reactie laat directeur van de Pensioenfederatie Gerard Riemen weten dat deze investeringen van de pensioenfondsen niet verboden zijn. Alles is volgens de regels gegaan, zegt hij. "Wij vinden niet dat je van Pensioenfondsen een scherper beleid mag verwachten dan voor de Verenigde Naties of voor de overheid. Het is raar dat het wel goed is als de overheid met exportsubsidies wapens levert aan Libië, maar dat het niet goed is als Nederlandse pensioenfondsen investeren in wapenfabrikanten die aan Libië leveren."

GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis spreekt van 'immorele' transacties. Hij wil dat pensioenfondsen hun verantwoordelijkheid nemen en indien nodig moet de overheid sancties kunnen opleggen.