'Tientallen allochtonen misbruikt in jeugdzorg'

Er zijn in Nederland mogelijk honderden allochtonen die slachtoffer zijn van misbruik in de jeugdzorg. Ze durven zich niet te melden. Dat zegt Rieke Samson-Geerlings, voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar misbruik in de jeugdzorg, zaterdagavond in actualiteitenprogramma Rondom 10.

De commissie-Samson doet onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen in instellingen of pleeggezinnen. Van de 470 meldingen die tot nu toe zijn binnengekomen, is er niet één uit allochtone kring.

De commissie-Samson roept allochtone slachtoffers van misbruik op zich te melden. Binnenkort start de commissie een grote publiekscampagne om allochtone misbruikslachtoffers te vinden.

"Een groot percentage van de cliënten in de jeugdzorg is allochtoon. Als ik moet gissen, zeg ik dat het aantal slachtoffers zeker in de tientallen moet lopen, mogelijk zelfs in de honderden", zegt Samson-Geerlings. Zij krijgt bijval van Jeugdzorg Nederland. Directeur Hans Kamps denkt dat allochtonen zich niet melden uit schaamte.