Strengere aanpak identiteitsfraude

Het wordt strafbaar om een rijbewijs of verblijfsvergunning van iemand anders te gebruiken als identiteitsbewijs. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag aangekondigd.

Nu is het alleen strafbaar om een paspoort van iemand anders te gebruiken. Met de nieuwe maatregel wil Opstelten voorkomen dat mensen zich legitimeren met een identiteitsbewijs van iemand die op hen lijkt.

Het wordt ook strafbaar om gebruik te blijven maken van een identiteitsbewijs, terwijl de bezitter aangifte heeft gedaan van diefstal of vermissing. Dit gebeurt volgens Opstelten steeds vaker. Het nieuwe identiteitsbewijs wordt verkocht, bijvoorbeeld aan iemand die daarmee illegaal de grens over kan steken of een uitkering aan kan vragen.

Opstelten kondigt verder maatregelen aan tegen mensen die hun vingertoppen laten verminken, zodat ze niet meer te identificeren zijn aan de hand van hun vingerafdrukken. Ook hier komt straf op te staan.

Volgens Opstelten is de beveiliging van identiteitsbewijzen de laatste jaren sterk verbeterd. Het maken van valse documenten is daardoor moeilijker. Fraudeurs gebruiken steeds vaker echte documenten, die als gestolen of vermist zijn opgegeven.

Op welke schaal er wordt gefraudeerd met identiteitsbewijzen kan het Ministerie van Veiligheid en Justitie niet zeggen. De fraude wordt doorgaans gepleegd om een ander delict te kunnen plegen, zoals mensensmokkel of witwassen, en daardoor niet apart geregistreerd.

Wanneer de maatregelen van kracht worden, is nog niet bekend. Opstelten wil eerst advies inwinnen bij onder meer het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak.