Libië: Gadhafi's miljarden in Ridderkerk

Net als de meeste dictators heeft de Libische leider Gadhafi door de jaren heen een vermogen vergaard. De Volkskrant meldt dat hij dit vermogen voor een deel heeft veiliggesteld in Nederland. Om specifiek te zijn aan de Wolweverstraat in Ridderkerk. Het zou gaan om 'een belangrijk deel van zijn miljardenbelangen'.

Vanuit de Wolweverstraat leiden 35 mensen onder andere Tamoil, de Libische staatsoliemaatschappij. Ook is op dat adres het bedrijf Verenex Energy geregistreerd. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de olie- en gaswinning in Libië, Frankrijk en Canada.

Volgens schattingen heeft Gadhafi een vermogen van 60 miljard euro. Dit vermogen heeft hij zodanig weggezet dat Dirk Scheringa er nog wat van zou kunnen leren. Net als bij de ex-bankier leiden alle financiële wegen van de Libische dictator uiteindelijk naar één enkel bedrijf, namelijk 'Great Socialist Peoples Libyan Arab Jamahiriya'. Het managementteam van dit investeringsbedrijf wordt sinds 1969 geleid door Gadhafi.

Onder de investeringsonderneming vallen vier bedrijven. Tamoil is hiervan de bekendste, maar deze valt weer onder Oilinvest BV, welke gevestigd is in Ridderkerk. Verenex is het derde bedrijf welke is ingeschreven aan de Wolweverstraat.

Het bedrijf dat echter de meeste aandacht verdiend is de Libische Investeringsautoriteit (LIA). Zoals vele rijke mensen en olielanden heeft Ghadafi een behoorlijk deel van zijn geld in een investeringsmaatschappij gestopt. Het verschil met de normale situatie is dat de LIA over een geschat vermogen van 50 miljard euro beschikt om mee te beleggen. Ook is het onduidelijk wat er met dit geld gebeurt en wie er aanspraak op kan maken.

Ondanks dat de geldstromen in en uit Libië ondoorzichtig zijn, zijn een aantal investeringen wel bekend. Zo is Ghadafi mede-eigenaar van het volgende indrukwekkende rijtje bedrijven: Juventus, een Oostenrijkse betonfabrikant, de uitgever van de Financial Times, een Italiaanse wapenfabrikant en een van de grootste banken van Italië, UniCredit.


Gadhafi's miljarden in Zuid-Holland (Foto: Novum)