Tientallen bezwaren tegen windmolenpark Urk

De Raad van State heeft 39 bezwaarschriften ontvangen tegen de aanleg van een windmolenpark bij Urk. Dat laat een woordvoerder van de bestuursrechter dinsdag weten.

Het was tot afgelopen vrijdag mogelijk om bezwaar aan te tekenen tegen het kabinetsbesluit om 38 molens op land en 48 in het IJsselmeer te plaatsen. Ministers van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) en minister van Milieu Melanie Schultz (VVD) tekenden daartoe begin januari het definitieve inpassingsplan.

Tegen het windmolenpark - waarvoor het kabinet een miljard euro subsidie ter beschikking stelt - bestaat al jaren veel verzet. Onder de bezwaarmakers zijn veel particulieren uit de omgeving, maar ook de gemeente Urk, meldt de woordvoerder. Het vissersdorp vreest dat de molens het beschermde dorpsgezicht aantasten. Wanneer de Raad van State uitspraak doet, is niet bekend.

Het windmolenpark moet het grootste en meest productieve windpark van Nederland worden. De molens hebben een gezamenlijk vermogen van maximaal 450 megawatt, waarmee meer dan vierhonderdduizend huishoudens van elektriciteit kunnen worden voorzien.


Urk wil geen windmolens (Foto: Novum)