Egypte vraagt EU om kwijtschelding schulden

Egypte wil bij lidstaten van de Europese Unie een verzoek indienen voor kwijtschelding van de schulden. Dat heeft de Egyptische minister van Financiën Samir Radwan dinsdag gezegd. Radwan heeft Groot-Brittannië gevraagd om het land te helpen bij het indienen van het verzoek.

In een verklaring zei Radwan dat het helpen van Egyptenaren die getroffen zijn door de achttien dagen van massale demonstraties prioriteit heeft. Bovendien moeten er snel maatregelen worden genomen om de economie weer op gang te helpen. De massale protestacties stortten de Egyptische economie in diepe ellende. Banken werden genoodzaakt te sluiten, bedrijven gingen dicht en de beurshandel werd stilgelegd. De onrust in het land heeft in totaal ongeveer 1,2 miljard euro gekost. Meer dan de helft van het verlies werd veroorzaakt door de instorting van het toerisme.

EU-lidstaten hebben nog zo'n 6,5 miljard euro te goed van Egypte. De totale schuld van Egypte beliep eind september 2010 ruim 25 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van de Egyptische Centrale Bank.