Honduras probeert roken in huis uit te bannen

Het opsteken van een sigaretje in je eigen huis kan in Honduras leiden tot een bezoekje van de politie. In het land is sinds maandag een nieuwe wet van kracht waarin staat dat gezinsleden bij de autoriteiten kunnen klagen als er in huis wordt gerookt. Toch is er nog veel onduidelijkheid over het strenge rookverbod.

De regering van Honduras heeft besloten dat roken in afgesloten openbare of privégebouwen niet langer toegestaan is. Rokers moeten bovendien een afstand van 1,8 meter bewaren ten opzichte van anderen. Hoewel roken in onder andere scholen, benzinestations, nachtclubs en restaurants verboden is, is roken in huis niet expliciet verboden. Wel is in de wet een clausule opgenomen waarin staat dat 'gezinnen of individuen een klacht kunnen indienen bij de autoriteiten als ze worden blootgesteld aan meeroken in privégebouwen en gezinswoningen'.

"Het lijkt het erop dat het de bedoeling van de wet is mensen op te voeden door klachten in te dienen, een stap die mij niet haalbaar lijkt", aldus Armando Peruga van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens Peruga is de clausule over de gezinsleden bovendien verwarrend, omdat de wet 'niet expliciet het roken in huizen verbiedt'.

Overtreders van de wet kunnen de eerste keer rekenen op een waarschuwing. De tweede keer kan een roker worden gearresteerd en een boete worden opgelegd van ruim 220 euro, het equivalent van een maandsalaris in het land.


Voortaan buiten roken, op minimaal 1,8 meter afstand (Foto: Novum)