Troepen Gbagbo doden zes mensen in Ivoorkust

Troepen die trouw zijn aan de zittende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo zijn maandag wijken van de oppositie in Abidjan binnengegaan en hebben daar de bevolking bestookt met granaten, machinegeweren en raketwerpers. Zeker zes mensen zijn daarbij om het leven gekomen en minstens vijftien gewond geraakt, meldden artsen en ooggetuigen.

De ooggetuigen herkenden de presidentiële garde van Gbagbo aan hun rode baretten en het embleem van hun eenheid op hun voertuigen. Zij hielden huis in buurten die op de hand zijn van Gbagbo's rivaal Alassane Ouattara. Deze wordt door de internationale gemeenschap en de Ivoriaanse kiescommissie beschouwd als de winnaar van de verkiezingen op 28 november, maar de constitutionele raad, die wordt geleid door een medestander van Gbagbo, heeft de uitslagen terzijde geschoven en Gbagbo tot winnaar uitgeroepen.

Het geweld viel samen met de komst van een nieuwe delegatie van de Afrikaanse Unie. De missie van vier staatshoofden is de zoveelste bemiddelingspoging waarin Gbagbo, die dankzij de steun van het leger aan de macht kan vasthouden, een eervolle uitweg moet worden geboden.

Medewerkers van Gbagbo zeggen dat hij geen enkele oplossing aanvaardt die voorziet in zijn vertrek. Het kamp van Ouattara is net zo pessimistisch over een oplossing. Zijn premier, Guillaume Soro, zei er vorige week van uit te gaan dat de bemiddelingspoging zal mislukken en riep de aanhang van Ouattara op tot een 'Egyptische' revolutie.