Libië: Luchtmacht ingezet door Gadhafi

Na een bloederige zondag in Benghazi in het oosten van Libië vindt maandag een bloedbad plaats in de hoofdstad Tripoli. Er zouden veel doden zijn gevallen meldt Al Jazeera op basis van ooggetuigenverslagen. Zondag vielen enkele honderden doden bij de gevechten in Benghazi. De oostelijke stad in Libië is inmiddels in handen van de bevolking en een afgesplitste legereenheid die weigerde op demonstranten te vuren.

Het bewind van Moammar Gadhafi heeft maandag de luchtmacht ingezet in de strijd tegen de demonstranten die hervormingen, democratie en het aftreden van Gadhafi eisen. Gevechtsvliegtuigen zouden het vuur hebben geopend op de demonstranten. De Libische staatstelevisie zegt dat het gaat om een 'grootscheepse militaire actie tegen terroristische cellen' en roept de bevolking op om mee te werken.

Naast de luchtmacht schieten ook ordetroepen op de betogers. Ze rijden langs in busjes en auto's en schieten uit de ramen op de demonstranten. De laatste berichten spreken van vliegtuigen die in Tripoli zijn geland met huurlingen aan boord die tegen de betogers zouden moeten strijden.

Op Malta zijn zondag twee Libische gevechtsvliegtuigen geland. De piloten zijn gevlucht uit het Noord-Afrikaanse land, omdat ze hun opdracht, het bombarderen van de bevolking van Benghazi, niet uit wilden voeren. De twee piloten hebben politiek asiel aangevraagd na hun onaangekondigde landing op Malta.

Het internet, mobiele telefonie, landlijnen en televisie zijn geblokkeerd, daarom is het moeilijk om informatie bevestigd te krijgen. De demonstranten zijn volgens Al Jazeera hun angst volledig voorbij en ze zouden van plan zijn maandagavond op te trekken naar het gebouw waar Gadhafi zich op zou houden.

De internationale gemeenschap heeft het geweld inmiddels scherp veroordeeld. Onder andere Ban ki-Moon van de Verenigde Naties eiste een eind van het geweld. De Arabische Liga komt dinsdag voor een spoedzitting bijeen.

Update 21.53 uur
Al Jazeera meldt dat er luchtaanvallen bezig zijn op de stad Az Zawiya, iets ten westen van Tripoli. Human Rights Watch schat het aantal slachtoffers van vandaag in alleen Tripoli op minimaal 250.

Update 22.07 uur
Ook in Misurata, de derde stad in Libië, zijn nu luchtaanvallen bezig volgens Al Jazeera. Er worden nu dus in minimaal drie steden luchtaanvallen uitgevoerd op de demonstranten.

Berlusconi heeft inmiddels ook het geweld veroordeeld, waar hij eerst nog zei Gadhafi niet te willen storen, omdat hij het druk had. Het Oostenrijkse leger meldt dat het luchtruim boven Tripoli is gesloten, wat betekent dat het vliegtuig dat Oostenrijkers moest evacueren naar Oostenrijk niet op kan stijgen vanuit Tripoli. Ze liepen eerder wat vertraging op doordat een aantal passagiers te laat was. Morgen stuurt Nederland vanaf Eindhoven een vliegtuig om de Nederlanders in Libië te evacueren.

Update 22.43 uur
Er is door de soennitische geestelijke Yusuf Al Qaradawi een fatwa uitgesproken tegen Gadhafi. Iedere militair die de kans krijgt moet Gadhafi doodschieten, om de bevolking in Libië te helpen. Al Qaradawi geniet in de Arabische wereld veel aanzien.

Negen diplomaten en twee ministers van Libië zijn inmiddels opgestapt vanwege het geweld tegen de demonstranten. Later op de avond wordt een speech van Gadhafi verwacht. Gadhafi staat onder andere bekend om zijn ellenlange speeches. De speech zal live te zien zijn op Al Jazeera English.

Update 00.30 uur
Nadat de ambassadeurs van Libië in Zweden, Groot-Brittannië, India en China al zijn opgestapt, heeft nu ook de ambassadeur van Libië in de Verenigde Staten zich afgekeerd van het bewind van Gadhafi. De ambassadeur zegt niet op te stappen, maar ook niet het huidige beleid in zijn land te kunnen verdedigen. De ambassadeur heeft verder de internationale gemeenschap opgeroepen te doen wat ze kunnen om het geweld te stoppen.

Update 01.04 uur
De aangekondigde speech van Gadhafi blijkt een niet uitgezonden interview met de staats-tv te zijn. Gadhafi zou volgens de staats-tv hebben gezegd dat alle berichten in de internationale media over Libië 'kwaadaardige leugens' zijn.