Raad van State kraakt VVD-voorstel voor bijstand

Het wetsvoorstel van de VVD waarbij immigranten die geen Nederlands spreken geen bijstandsuitkering krijgen, heeft geen positief effect op hun integratie. Het vergroot de problemen zelfs, oordeelt de Raad van State.

VVD-fractievoorzitter Stef Blok diende de wet in omdat de huidige regels niet worden nageleefd. Mensen kunnen nu alleen aanspraak maken op een bijstandsuitkering als ze een 'duurzame band' met Nederland hebben. In de praktijk zou die regel nauwelijks worden toegepast. Blok wil het criterium daarom concreter maken door eisen te stellen aan het niveau van de Nederlandse taal.

De Raad van State, die elk wetsvoorstel van een advies voorziet voordat het naar het parlement wordt gestuurd, twijfelt echter aan de effectiviteit ervan. Zo vallen verschillende groepen immigranten niet onder het voorstel, omdat EU-regels of andere verdragen het stellen van een taaleis verbieden. Dat geldt ook voor de 275.000 Turken en 250.000 Marokkanen met een dubbel paspoort.

Het voorstel vergroot daarnaast de problemen voor vreemdelingen die legaal in Nederland verblijven, omdat zij dan op een andere wijze in hun onderhoud moeten voorzien. Dat heeft 'met name' ook effect op hun kinderen, aldus de Raad.

En ook zonder deze wet is het al mogelijk om het Nederlands van immigranten te verbeteren, oordeelt het adviescollege. In het kader van de re-integratie op de arbeidsmarkt kan nu van hen al worden geëist dat zij voldoende Nederlands leren. Wie dat niet doet, kan worden gekort op de uitkering.