Libië: Chaos in Tripoli

In Tripoli, de hoofdstad van Libië, hebben veiligheidstroepen van Muammar Gadhaffi voor de tweede dag op rij het vuur geopend op duizenden demonstranten. Al Jazeera meldt dat hierbij zeker 61 doden zijn gevallen.

De afgelopen dagen was vooral de noordoostelijke stad Benghazi het toneel van de chaos rond de protesten. Met onder andere machinegeweren zijn volgens mensenrechtenorganisaties meer dan 200 mensen doodgeschoten.

Zondagavond liep een legereenheid uit de stad Benghazi over naar de demonstranten, omdat zij niet op hun eigen bevolking wilden schieten. Na een paar uur van gevechten nam deze legereenheid bezit van de stad en zijn de gevechten daar dus, in ieder geval voorlopig, opgehouden.

Nadat bekend werd via Al Jazeera dat Benghazi in handen van de demonstranten is, sloegen de gevechten over naar de hoofdstad Tripoli, waar Gadhaffi tot het weekend de zaken nog relatief rustig wist te houden. Er zouden meerdere gebouwen van de overheid in brand zijn gestoken, waaronder een gebouw van de staatstelevisie.

Ordetroepen hebben volgens de laatste berichten het centraal gelegen Groene Plein 'schoongeveegd' door gericht op demonstranten te schieten. Hier zouden 61 doden door zijn gevallen. De demonstranten lijken echter niet van plan om op te geven. Volgens een Libië-kenner van Al Jazeera is dat ook niet meer mogelijk. De demonstranten zouden volgens de kenner hun leven niet meer zeker zijn als Gadhaffi aan de macht blijft.

De zoon van Muammar Gadhaffi, Saif El Islam (zwaard van de islam), heeft zondagnacht een speech gehouden voor de staatstelevisie die vanuit de hele wereld veel hoongelach heeft opgeleverd. De speech duurde meer dan 40 minuten en hing van complottheorieën aan elkaar. Onder andere Canada zou schuldig zijn aan de situatie in Libië en de BBC wil het land overnemen, aldus Saif.

Tussen de regels door liet Saif Gadhaffi wel blijken dat als de demonstranten niet zouden stoppen er een burgeroorlog aankomt, waarbij 'tot de laatste man, vrouw en kogel' zal worden gevochten en er 'rivieren van bloed' zullen stromen.

De demonstranten eisen hervormingen en meer democratie en het aftreden van Gadhaffi, wiens officiële titel Gids van de Revolutie is. Gadhaffi leidt het land nu 42 jaar.

De EU en de VS hebben het geweld veroordeeld en eisen dat naar de demonstranten wordt geluisterd. Berlusconi heeft zich hier niet bij aangesloten, hij vindt het belangrijk Gadhaffi momenteel 'niet te storen'.

Libië exporteert een groot deel van de olie voor de Europese Unie, maar stammen in het zuiden van het land claimen de olievelden in handen te hebben en de oliestroom te stoppen als de regering niet uiterlijk maandag naar de demonstranten gaat luisteren.

Update 16.01 uur
De minister van Justitie van Libië Abud Al Jeleil is opgestapt vanwege het aanhoudende geweld tegen de demonstranten, zo bericht Quryna, een krant uit Libië, op basis van een telefonisch interview.

Update 17.44 uur
In Tripoli is de situatie een stuk gevaarlijker geworden. Al Jazeera meldt dat ordetroepen weer gericht met scherp op demonstranten zijn begonnen te schieten. Ook is er sprake van een gevechtsvliegtuig dat is ingezet om op demonstranten te schieten. Alle communicatie is nu in geheel Libië afgesneden, zo ook de landlijnen, meldt Al Jazeera.

Er gaan geruchten dat Gadhaffi gevlucht zou zijn naar Venezuela. Chavez heeft gezegd dat dit gerucht niet op waarheid berust.

Update 18.13 uur
Er is in de loop van maandag steeds meer sprake van berichten dat demonstranten van plan zouden zijn om maandagavond op te trekken naar het gebouw waar Gadhaffi zich naar verwachting ophoudt. In de nacht van zondag op maandag zijn al veel gebouwen van de overheid bestormd en in brand gestoken.

Update 18.21 uur
De Libische staatstelevisie lijkt de inzet van gevechtsvliegtuigen te bevestigen. De staats-tv meldt dat er een 'grootscheepse militaire operatie tegen terroristische cellen' is gestart.