Libië: Ook Tripoli in de ban van betogingen

De betogingen in Libië hebben zich zondagavond uitgebreid naar Tripoli, de hoofdstad van het Noord-Afrikaanse land. Op zeker vier plaatsen in de stad kwamen duizenden mensen bij elkaar om te demonstreren. De politie gebruikte traangas tegen de betogers.

Tot nog toe hadden de protesten zich beperkt tot het oosten van het land, waar de machtsbasis van de Libische leider Muammar Kaddafi minder sterk is dan in Tripoli. Vooral in Benghazi zijn de protesten hevig. Het leger en de politie grepen daar de afgelopen dagen hard in. Volgens mensenrechtenorganisaties ligt het dodental minimaal op 233.

De zoon van Kaddafi, Saif al-Islam Kaddafi, zei zondagavond laat in een toespraak op de Libische televisie dat het aantal doden veel lager ligt. Hij stelt dat 14 mensen zijn omgekomen en dat de internationale media het hoge aantal slachtoffers hebben verzonnen.

De 38-jarige Saif Kaddafi zei verder dat het leger zich achter zijn vader heeft geschaard. De militairen zullen koste wat kost de eenheid in het land bewaken, voorspelde Kaddafi. "We zullen de wapens oppakken en vechten tot de laatste kogel", aldus Kaddafi, die bekend staat als een gematigde speler op het Libische politieke toneel.

Hij denkt dat 'buitenlandse elementen' de onrust in Libië hebben veroorzaakt en zei te vrezen voor een bloedbad en een burgeroorlog. Kaddafi benadrukte dat het leger van Libië anders is dan dat van Tunesië en Egypte. Daar schaarden de militairen zich de afgelopen weken achter de boze bevolking, waardoor de leiders moesten vertrekken.

Kaddafi zei in zijn toespraak ook dat het mogelijk is in Libië grootschalige hervormingen door te voeren, op voorwaarde dat de protesten wordt gestaakt. Volgens Kaddafi komt het zogeheten algemene volkscongres, het equivalent van een parlement, maandag bij elkaar om de hervormingen te bespreken. De overheid zal ook de lonen verhogen, beloofde Kaddafi.

Ondertussen wordt de druk op Muammar Kaddafi om af te treden ook vanuit de politiek steeds groter. De permanente afgevaardigde van Libië binnen de Arabische Liga legde zijn functie neer en zei de revolutie te steunen. Libische ambassadeurs in China en India deden hetzelfde.

Daarnaast dreigde de leider van de Libische stam Al-Zuwayya de export van olie naar Westerse landen stil te leggen, als de autoriteiten niet stoppen met de 'onderdrukking van de betogers'. Even daarvoor eiste een leider van een van de grootste stammen in Libië, Al Warfalla, dat Kaddafi het land verlaat.

Update 9.43 uur
Er zijn geruchten dat demonstranten het hoofdkwartier van de Libische staatstelevisie in brand hebben gestoken. Ooggetuigen verklaren dat het gebouw eerst zou zijn geplunderd waarna het is aangestoken. Ook andere openbare gebouwen zouden in de brand staan.

Ook Tripoli in de ban van betogingen
Ook Tripoli in de ban van betogingen (Foto: ANP)