Ouderen vaak moeite met verpakkingen

Het openen van blikken met bijvoorbeeld een treksluiting of een dop met kindersluiting waarbij tegelijkertijd gedraaid en getrokken moet worden, levert voor ouderen vaak problemen op.

Dit staat te lezen in het rapport “Dat zou handig zijn” dat de gezamenlijke ouderenbonden vandaag hebben gepresenteerd. De bekendgemaakte bevindingen zijn het resultaat van een actie die vorig jaar onder ouderen werd gehouden. Zij konden toen aangeven welke producten ze handig en onhandig vonden. Wat opvalt is het grote aantal meldingen over verpakkingen. Ook de kleine lettertjes die erop staan, telefoonboeken en mobieltjes worden als lastig ervaren. Verder gaven enkele dames aan dat de tailles van panty’s groter zouden kunnen, en kwamen vragen binnen over de mogelijkheden om een paraplu op een rollator te bevestigen. Dit laatste schijnt al mogelijk te zijn door middel van het plaatsen van een middenstang. Maar de huidige constructie blijkt niet voldoende windbestendig.

De ouderenbonden willen met het rapport actie ondernemen richting fabrikanten om deze te wijzen op de belangen en wensen van ouderen wat hun producten aangaat. Daarnaast zal het rapport verzonden worden naar de ministeries van Economische zaken, VWS en de vaste Kamercommissie Ouderenbeleid.