Nieuw onderzoek toont gevaar eten kip aan

Nieuw onderzoek lijkt opnieuw aan te tonen dat het eten van kip resistentie tegen antibiotica veroorzaakt. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van bevindingen van Nederlandse onderzoekers. Mensen met ernstige urineweg- of bloedbaaninfecties hadden vaak een bacterie in zich die ook in al het kippenvlees voorkomt. De resultaten van het onderzoek worden zaterdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Microbiology and Infection.

De patiënten bleken niets op te schieten met de belangrijkste soorten antibiotica. Ze waren ziek geworden door de ESBL-bacterie. Bij één op de vijf patiënten was deze bacterie in hun lichaam gelijk aan die in vrijwel alle kip wordt gevonden. Kippenvlees lijkt dan ook de bron van de besmetting met de resistente bacterie.

Kippen krijgen, met name in Nederland, vaak preventief antibiotica toegediend tegen infecties. Het is niet voor het eerst dat naar kippenvlees wordt gewezen als verspreider van bacteriën die bestand zijn tegen antibiotica. Als antibiotica niet meer kunnen worden gebruikt, worden ziektes veel moeilijker te bestrijden.

Directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM vindt het verband nu voldoende aangetoond. "In zoverre voldoende dat ik zeg: dit is opnieuw een voorbeeld van zo'n sterke aanwijzing, en daarbij zo'n grote dreiging, dat het antibioticagebruik in de pluimveesector krachtig moet worden teruggebracht."


Nieuw onderzoek toont gevaar eten kip aan (Foto: Novum)