Japan stopt walvisvaart van dit seizoen

Japan ziet af van de walvisvaart voor de rest van dit seizoen vanwege de protestacties van milieuorganisatie Sea Shepherd. Boten van Sea Shepherd achtervolgen de Japanse walvisvloot al weken in de ijzige zeeën bij Antarctica met het doel de jaarlijkse walvisvaart te frustreren. Dit jaar wilde Japan 850 walvissen doden. Het is bij ongeveer een vijfde van dat aantal gebleven.

Het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij zei vrijdag dat de walvisvloot, die op 2 december is uitgevaren, binnenkort terugkomt. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de walvisvaarders tot minstens eind maart zouden blijkven jagen.

Sea Shepherd verwelkomde de Japanse beslissing als een overwinning en liet weten het de Japanse walviswaarders ook volgend jaar zo moeilijk mogelijk te zullen maken. Sea Shepherd voert al zeven jaar actie tegen de Japanse walvisvaart. Het is voor het eerst dat Japan zich vanwege de acties van Sea Shepherd genoopt ziet het jachtseizoen vroegtijdig te beëindigen.

"We worden ieder jaar sterker", zei Paul Watson, de oprichter van Sea Shepherd. Watson sprak vanaf de Steve Irwin, een van de drie actieschepen van zijn organisatie.

Volgens Japan is de walvisvaart bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek, maar volgens tegenstanders van de jacht op walvissen gaat het om een dekmantel voor puur commerciële walvisvaart.


Japan stopt walvisvaart van dit seizoen (Foto: Novum)