Onafhankelijk onderzoek brandstofprijzen

De Tweede Kamer wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de hoogte van brandstofprijzen en de marktwerking in de sector. Een motie daarover werd donderdagavond in het parlement aangenomen.

Initiatiefnemers PVV en PvdA stellen dat de hoogte van de brandstofprijzen absoluut niet te verklaren is door de olieprijs of de dollarkoers. Ze willen dat autorijders een eerlijke prijs aan de pomp moeten betalen. Voor de zomer wil de Kamer de resultaten zien.

Vanaf 1 januari heeft de overheid de accijnzen op benzine, diesel en lpg met 0,6 procent verhoogd. Los van de accijnsverhogingen is de brandstof in Nederland in 2010 ruim 10 cent in prijs gestegen.

In november 2010 stelde Frans Weekers, staatssecretaris van Financiën (VVD), nog dat een verhoging van accijns op brandstof niet aan de orde was en dat zo'n verhoging alleen mogelijk zou zijn als andere landen hetzelfde zouden doen. En in dat geval zou de opbrengst in zijn geheel worden gebruikt om de motorrijtuigenbelasting en de belasting op motoren (bpm) en nieuwe auto's te verlagen. Weekers zei hierbij: "Het kabinet zal de auto niet als melkkoe gebruiken."